Dne 9. aprila 2018 je v Ljubljani v Državnem zboru potekal že 28. nacionalni otroški parlament z naslovom Šolstvo in šolski sistemi. Občino Brežice sta na zasedanju zastopala izvoljena predstavnika, devetošolka Gaja Pavlič iz naše šole in Mark Brinovec iz OŠ Bizeljsko.

Uvodoma so se parlamentarci iz vse Slovenije zbrali v veliki dvorani, kjer so jih med drugim pozdravili predsednik Državnega zbora Milan Brglez in predsednik RS Borut Pahor. Nato so se učenci razdelili v štiri skupine, kjer so razpravljali o šoli za življenje, o odnosih v šoli, o metodah in načinih poučevanja in o učnih vsebinah.

V zadnjem delu srečanja so v veliki dvorani predstavili sklepe skupin in debatirali. Veliko učencev, med njimi tudi naša Gaja, je izkoristilo prisotnost ministrice Maje Makovec Brenčič, da so ji zastavili nekaj aktualnih vprašanj.

Srečanje 28. NOP v Ljubljani je bilo zanimivo in poučno. Učenci so s svojo zrelostjo in pristopom k delu pokazali, da rastejo v aktivne državljane, ki jih naša država in vsaka demokratična država potrebuje. 

 

Mentorica OP Andreja Šiško