Učenci brežiških osnovnih šol so se odzvali vabilu ZPM Krško, ki je organizirala ogled Državnega zbora v Ljubljani in Občine Brežice, ki je obisk finančno podprla. Iz naše šole so se ogleda parlamenta udeležili Tilen Zorc, Zala Stergar, Aljaž Novak, Domen Strgar in Timotej Preskar.

Na pot smo se odpravili ob osmi uri izpred brežiške športne dvorane. Pričakovali smo kratko pot do Ljubljane, vendar nas je presenetilo sneženje in gneča tovornjakov na cesti. Po dvournem potovanju smo končno prispeli v Ljubljano.

Ker nam je vreme podrlo dnevni red obiska, nas je kar na začetku pozdravil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. V svojem nagovoru nas je pozdravil in nas povabil na 37. sejo. Po skupinskem fotografiranju smo začeli z ogledom. Ogledali smo si prostor za seje odborov, medijsko sobo, freske na stenah hodnika v predprostoru velike dvorane in veliko dvorano iz ptičje perspektive.

Ker nas je uvodoma predsednik presenetil s povabilom na redno sejo, smo kar v garderobi pomalicali. Ob 12.00 smo v tišini sedeli na balkonu velike dvorane in spremljali prihod poslancev. Prepoznali smo znane obraze iz televizijskih poročil, presenetil pa nas je tudi obisk vlade z ministri. Na seji smo bili dobrih deset minut. Videli smo, kako predsednik začne sejo, koliko poslancev in ministrov se je opravičilo, kako poslanec postavi vprašanje predsedniku vlade in odgovor dr. Mira Cerarja.

Po ogledu Državnega zbora smo imeli še skrajšan ogled Ljubljane, saj za zimske razmere nismo bili primerno opremljeni. Po postanku na okrepčilu, smo se odpravili domov.

Upam, da bosta Občina Brežice in ZPM Krško tudi v naslednjem letu organizirali obisk in ogled Državnega zbora, saj je bil ogled učencem všeč.

Mentorica OP Andreja Šiško