Dragi učenci in učenke OŠ Globoko,

naša učiteljica Zdenka Bregar Umek je včeraj s pomočjo oddaje IZODROM na Televiziji Slovenija poučevala učence vseh šol. Oglejte si spodaj, kako se izdela herbarij. Z učiteljico razrednega pouka z OŠ Globoko sta Nik in Nika govorila o rastlinstvu, natančneje, povprašala sta jo, kako naredimo herbarij.

Kaj herbarij je in čemu služi?
To je zbirka posušenih in sistematično urejenih rastlin oziroma rastlinskih delov. Običajno je posušen rastlinski material shranjen v papirnatih polah, obstajajo pa tudi herbariji, pri katerih so rastline konzervirane v tekočinah, na primer v etanolu. Izraz izvira iz latinske besede herba, kar pomeni rastlina. V znanosti se herbariji uporabljajo za preučevanje rastlinskih vrst in njihove geografske porazdelitve.

Namig:
Če smo te prepričali in boš izdelal svoj herbarij, se lahko po rastline odpraviš na bližnji travnik ali v gozd. Pomlad in poletje sta idealna za izlete v naravo in za zbiranje rastlin.
Lahko se odločiš za nabiranje travniških ali gozdnih rastlin, lahko pa tvoj herbarij sestavljajo okrasne rastline. Strokovnjaki pravijo, da je treba vsako rastlino prej posušiti.

https://www.rtvslo.si/tv/otroski/izodrom/kako-se-izdela-herbarij/522770

 

ČESTITAMO!