Na OŠ Globoko vsako leto na poseben način obeležimo dan slovenske hrane. Tako je bilo tudi letos, ko smo ga obeležili v petek, 16.11.2018. Ta dan po vsej Sloveniji osnovnošolcem in otrokom vrtcev ponudimo slovenski tradicionalni zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Vse naštete jedi morajo biti slovenske, če je le mogoče, lokalno pridelane. Na šoli so aktivnosti v zvezi z zdravo hrano  potekale že ves prejšnji teden. Pri gospodinjstvu in likovni vzgoji so učenci ustvarjali na temo sadje, zelenjava, mlečni izdelki, izdelovali so različne pogrinjke, sestavljali recepte za zdrave obroke hrane in tako naprej. V petek, pa so imeli šestošolci in sedmošolci še naravoslovni dan, na temo sladkorji v prehrani. Ker želimo učence čim bolj izobraziti na področju zdrave hrane, smo za naravoslovni dan izbrali takšne kuharske recepte, da so učenci kuhali in pripravljali res zdrave obroke hrane. Pri pripravi smo upoštevali prehransko piramido ter priporočila drugih zdravstvenih institucij. Na šolo smo povabili tudi medicinsko sestro iz ZD Brežice, da nam je predstavila še zdravstveni vidik pomena varne in zdrave prehrane, osredotočila se je tudi na skriti sladkor v hrani in pijači.

Učenci so pri pripravi hrane lepo sodelovali, v skupinah so si lepo razdelili delo, vse skupaj so lepo postregli in bili tudi pripravljeni poizkusiti malo drugačne, ne klasične jedi. Ker je bila skupina učencev velika, smo morali zaradi prostorske stiske prilagoditi prostor, vendar učencev to ni motilo, veseli so bili, da so lahko delali praktično.

Prilagam učenčeve vtise:

“Jaz sem kuhal mleko in proseno kašo. Prosena kaša je bila zelo dobra. Komaj čakam, da naslednjič ponovimo to.”

“Imeli smo se lepo in se zabavali.”

“Ta naravoslovni dan je bil odličen. Vesela sem, da sem se naučila, kako kuhati brez veliko sladkorja. Izdelki so bili odlični. Upam, da bomo to še kdaj ponovili.”

“Zelo mi je bilo všeč, ker sem spoznala nove recepte. Takšen naravoslovni dan, bi morali imeti večkrat na leto.”

“Kuhali smo zdravo hrano in napitke. Pripravljali smo različne smutije, ki smo jih naredili iz sadja in zelenjave. Dodali smo tudi laneno seme ali čia semena.”